Str: 1 ... 19 20 [21]
Ispis «
Autor Tema: sigurnost na cesti - na vaša će pitanja odgovoriti prometni policajac  (Posjeta: 18608 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
92
Jr. Member
**

« Odgovor #300 na: Listopad 25, 2008, 16:45:45 »

Hej gospon policajac, imam pitanje;

Smije li se za vrijeme vožnje jesti npr. jabuka, sendvich.....

Ako će nakon tih radnji vozač biti zadovoljniji i voziti opreznije, onda smije 12 To me podjeća na ono pitanje, jel se smije auto voziti bos/bez obuće. Nema takovih odredbi, ali sigurno je da se niz konflikata u prometu događa i zbog takovih i sličnih akcija od strane vozača npr. paljenje ili ispadanje cigarete iz ruke, čačkanje po autoradiju, gledanje sa strane, a ne ispred vozila (ne samo od strane muških vozača), da SMS-anje ne spominjem...   

Nastupa zimsko računanje vremena i obvezna su dnevna/kratka tj. oborena svijetla po danu!!
Za mopede i motocikle to važi kroz cijelu godinu.
Evidentirano
noir
Newbie

« Odgovor #301 na: Travanj 15, 2010, 17:54:47 »

lijepi pozdrav! Smiley
imam par pitanja.
ovako. mene je prije otprilike mjesec dana lupio auto na pješačkome. hvala bogu nije bilo prijeloma, ali posljedice su velike. evo, upravo danas sam dobila izvještaj i tu je moje prvo pitanje. zašto je njima toliko trebalo (skoro mjesec dana) da ga napišu i meni pošalju? kako uopće ide ta procedura?
i da. odvezli su me u bolnicu sa natečenim kukom, udarcem u glavu i ozlijeđenim laktom. taj tip koji me je lupio je došao u bolnicu da vidi kako sam, aliii... taj tip je ovdje u mome mjestu dosta utjecajan i imam osjećaj da su čak nešto i prikrili za njega, jer mi je izgledao pomalo pripito kad je došao u bolnicu.
što je najbolje, taj isti dan nedje predvečer već su moju mamu nazvali prvi odvjetnici ili kako sam ih počela nazivati, lešinari. fascinantno mi je to kako su oni tada sve znali, čak i više od mene. ja koja sam stradala. čak su mi rekli da je taj tip platio kaznu odmah na licu mjestu. mene to čudi. zar to nije kazneni prekršaj, a ne prometni? i k tome. oni su to sve zali prije mene, a to bi trebalo biti između pacijenta i doktora, zar ne? jer ovo piše u hipokratovoj odnosno, danas uzetoj, ženevskoj zakletvi :
'' U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti.Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. ''

on je mene lupio, pa nisu ga zaustavili zbog svjetala ili ne znam zbog čega.
tesirali su me na alkotest i bilo je 0,0 i bez opojnih droga. tog tipa su također testirali i rezultati isti kao kod mene, ali kao što sam već napomenula, izgledao mi je pomalo pripito.
ja se ne sjećam svega i to pokušavam cijelo vrijeme. ispitujem ljude i tražim neke podatke.
zanima me još, imam li pravo tražiti skice i slike sa mjesta nesreće?
hvala puno. unaprijed.
Evidentirano
92
Jr. Member
**

« Odgovor #302 na: Travanj 24, 2010, 23:08:11 »

lijepi pozdrav! Smiley
imam par pitanja.
ovako. mene je prije otprilike mjesec dana lupio auto na pješačkome. hvala bogu nije bilo prijeloma, ali posljedice su velike. evo, upravo danas sam dobila izvještaj i tu je moje prvo pitanje. zašto je njima toliko trebalo (skoro mjesec dana) da ga napišu i meni pošalju? kako uopće ide ta procedura?
i da. odvezli su me u bolnicu sa natečenim kukom, udarcem u glavu i ozlijeđenim laktom. taj tip koji me je lupio je došao u bolnicu da vidi kako sam, aliii... taj tip je ovdje u mome mjestu dosta utjecajan i imam osjećaj da su čak nešto i prikrili za njega, jer mi je izgledao pomalo pripito kad je došao u bolnicu.
što je najbolje, taj isti dan nedje predvečer već su moju mamu nazvali prvi odvjetnici ili kako sam ih počela nazivati, lešinari. fascinantno mi je to kako su oni tada sve znali, čak i više od mene. ja koja sam stradala. čak su mi rekli da je taj tip platio kaznu odmah na licu mjestu. mene to čudi. zar to nije kazneni prekršaj, a ne prometni? i k tome. oni su to sve zali prije mene, a to bi trebalo biti između pacijenta i doktora, zar ne? jer ovo piše u hipokratovoj odnosno, danas uzetoj, ženevskoj zakletvi :
'' U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti.Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. ''

on je mene lupio, pa nisu ga zaustavili zbog svjetala ili ne znam zbog čega.
tesirali su me na alkotest i bilo je 0,0 i bez opojnih droga. tog tipa su također testirali i rezultati isti kao kod mene, ali kao što sam već napomenula, izgledao mi je pomalo pripito.
ja se ne sjećam svega i to pokušavam cijelo vrijeme. ispitujem ljude i tražim neke podatke.
zanima me još, imam li pravo tražiti skice i slike sa mjesta nesreće?
hvala puno. unaprijed.

1.  Uvjeti i način provedbe očevida u kaznenim predmetima propisan je člancima 244. - 246. Zakona o kaznenom postupku, a u prekršajnom postupku člancima 158. i 159. Prekršajnog zakona. Nakon obavljenog očevida prometne nesreće, policija sastavlja zapisnik o očevidu, koji sadržava podatke o tijelu koje provodi očevid, nazočnim osobama, tijeku očevida i njegovim rezultatima te drugim važnim podacima. Zapisnik potpisuju službene osobe koje su obavile očevid, a ne sudionici prometne nesreće. Po dovršetku obrade spisa, odnosno utvrđenom činjeničnom stanju, nakon obavljenih razgovora sa svim sudionicima i svjedocima nesreće te provedenih drugih očevidnih mjera i radnji, ali i prikupljanja dokumentacije (bolničkih prijava, analiza krvi i mokraće, vještačenja i sl.) od ostalih nadležnih tijela, policija može u skladu s ovlastima koje proizlaze iz Prekršajnog zakona, provesti prekršajni postupak i donijeti Obvezni prekršajni nalog ili Prekršajni nalog, odnosno, uz Optužni prijedlog dostaviti spis nadležnom prekršajnom sudu radi provođenja prekršajnog postupka. Sudionici prometne nesreće na mjestu događaja ne mogu dobiti presliku Zapisnika o očevidu. Stranka u postupku, sudionik prometne nesreće ili njegov zakonski opunomoćenik, koji u tom slučaju prilaže pisanu punomoć, uz priloženu propisanu državnu pristojbu - taksu, može se pisanom zamolbom ili osobno obratiti policijskoj postaji čiji su službenici obavili očevid i tražiti presliku zapisnika o očevidu prometne nesreće u kojoj je sudjelovao. Po dovršenoj obradi spisa uz ispunjavanje prethodnih uvjeta, u roku od 30 dana nakon prometne nesreće, koji u izuzetnim slučajevima može biti i duži, sudionik može preuzeti zapisnik o očevidu prometne nesreće, koji je izvršila policija.

2. I sam sam jednom udario vozilom u biciklista te ga nakon sudara odvezao u bolnicu...da me je tamo vidjela rođena majka ne bi me prepoznala, znači, to nije šok samo za ozlijeđenu osobu već i za onoga koji je bio vozilu i prošao fizički/tjelesno neozlijeđen.

3. Ako je platio kaznu na mjestu događaja, što sumnjam, jer se uvijek provodi redovni prekršajni/kazneni postupak, onda je priznao krivicu.

4. Postoje razne agencije tj. odvjetnički uredi koji su se gotovo specijalizirali za pravne poslove u vezi prometnih nesreća i imaju razne kanale za dolazak do informacija o sudionicima prometnih nesreća kojima zatim nude pravne usluge.

5. Ako su vam u bolnici konstatirali teške tjelesne ozlijede onda se radi o kaznenom predmetu, a ako se radi o lakoj tjelesnoj ozljedi onda je riječ o prekršajnom postupku.

6. Na sudu u kaznenom/prekršajnom postupku moći ćete imati uvida u cijeli spis predmeta, pa tako i u skicu i fotoelaborat.

Brz oporavak želim.

Evidentirano
 Str: 1 ... 19 20 [21]
Ispis «
»
Skoči na: